1 Pet 5:1–4 och Matt 16:13–19
Allsmäktige Gud, du som grundat din kyrka på den apostoliska bekännelsens klippa, låt oss aldrig rubbas i vår tro utan ha vårt fäste där genom alla tidens stormar.

Vi firar i dag den helige Aposteln Petrus biskopsstol, en fest då vi särskilt ber för biskopen av Rom, påven Franciskus, om hjälp i hans svåra sjukdomstillstånd och om Kyrkans enhet.
Jesus var förenad med sina tolv apostlar, han inneslöt dem ömt i sin gemenskap som söner och de slöt sig nära honom med tro, hopp och kärlek. Nu frågar han dessa tolv: ”Vem säger människorna att Människosonen är?” Han vet redan svaret men frågar för att demonstrera hur felaktigt och skadligt det är, för en genuin tro, att följa en allmän opinion. Ofta motsäger de många de visa och stora skaror blir lätt till en mobb med förhastade domar. Jesus hade visserligen Johannes Döparens helighet, Elias brinnande iver och profeternas urskiljning men han var inte en av dem. Han var snarare unik och folkets många uppfattningar om honom var långt ifrån den enkla sanningen.
”Och ni, vem säger ni att jag är?” Ni som är utvalda bland de många, ni som inte har utvalt mig utan som jag har utvalt, ni mina vänner, ni mina alldeles egna apostlar, ni som tror på mig, ni som har fått gåvan att lära känna Guds rikes hemligheter, vem säger ni att jag är?
Och Petrus svarar: ”Du är Messias, den levande Gudens son.” En svarar för alla, så att Kyrkans enhet i tro, bekännelse och styre skulle manifesteras. Petrus som den ende prästen i den universella Kyrkan svarar för alla. Därför hör namnet Petrus ihop med denna bekännelse som EN bekännelse för ALLA. Och Kyrkans universella styre överlämnas av Jesus själv: ”Och jag säger dig att du är Petrus, Klippan, och på den klippan skall jag bygga min kyrka”. Petrus svarar ledd av den helige Ande, han bekänner att Jesus är Guds Messias men också att Kristus är fundamentet för den fulländade tron och därför kallas Simon Petrus, klippan. Detta trons fundament får aldrig saknas i Kyrkan. Påveämbetet är viktigare än någonsin, i vår splittrade värld, och i den förvirring som råder bland kristna i dag.